Fibromyalgie (pijn aan de spieren  en weke delen)

De klachten en symptomen die bij fibromyalgie en polymyalgia rheumatica (spierreuma) horen, lijken sterk op elkaar. Het grote verschil tussen spierreuma en fibromyalgie is vooral de oorzaak. Spierreuma is een “auto-immuunziekte”, waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. De oorzaak van het ontstaan van beide aandoeningen is vaak lastig te achterhalen of onduidelijk omdat veel factoren een rol kunnen spelen.

Fibromyalgie

In het woord fibromyalgie zitten drie woorden:

  • Fibro: bindweefsel, het weefsel dat spieren met botten verbindt. Het zit ook in kapsels en banden bij uw gewrichten
  • Myo: spierweefsel
  • Algie: pijn

Tot dit bindweefsel horen gewrichtsbanden, pezen en gewrichtskapsels: alles wat voor stevigheid in het bewegingsapparaat zorgt. Hoewel het niets met reuma te maken heeft, wordt het ook wel spierreuma genoemd.Fibromyalgie is een combinatie van klachten, die zo vervelend zijn dat uw hele leven erdoor kan veranderen. Fibromyalgie is geen ontsteking. Het lichaam raakt ook niet beschadigd door fibromyalgie. Wel kan het lichaam in conditie achteruit gaan wanneer u steeds minder gaat doen.

Wat zijn de klachten?Een van de belangrijkste klachten is  de pijn. De plaats waar de klachten zich voordoen verschilt nogal  maar betreft met name de nek, schouders, rug, bovenarmen en benen. Het vermoeden bestaat dat de ziekte te maken heeft met zuurstofgebrek in de spieren, waardoor er kleine pijnlijke beschadigingen in het spierweefsel ontstaan. De klachten nemen vaak toe bij koud en vochtig weer, tijdens de winter, bij vermoeidheid, bij ongewone of overmatige inspanning, emotionele stress en in de ochtenduren valt op dat men de tijd nodig heeft om op gang te komen.

De diagnoseBij fibromyalgie is er sprake van diverse pijnlijke drukplekken, de zogenaamde ‘tender points’. Dit zijn achttien specifieke punten die links- en rechtszijdig, boven en onder de gordel en in de buurt van de wervelkolom voorkomen. De diagnose fibromyalgie kan gesteld worden als bij lichamelijk onderzoek minstens elf van de achttien tender points druk pijnlijk worden bevonden. Fibromyalgie gaat vaak samen met (chronische) moeheid, slaapstoornissen, spanningshoofdpijn en depressieve gevoelens. Hoewel er inmiddels veel onderzoek is verricht, is het nog onduidelijk wat de oorzaak/oorzaken precies is/zijn.

Wat zich in de geest afspeelt zien we vaak terug in het lichaam
Als we in de homeopathie kijken naar een persoon met fybromyalgieklachten, dus met veel te hoge spanning in de spieren wat erg veel pijnklachten geeft vraagt een klassiek homeopaat zich af wat de reden kan zijn dat iemand een te hoge spierspanning ontwikkelt. In de klassieke homeopathie gaat men ervan uit dat de ziekte er al is voordat men symptomen gaat vertonen. Het lichaam probeert immers om steeds maar weer de balans te hervinden. Wanneer dit niet meer lukt ontwikkelt iemand symptomen. Elk mens heeft een bepaalde aanleg/gevoeligheid en wanneer het allemaal teveel wordt en de verstoring te groot is om de balans te herstellen, dan gaat dit zich uiten door middel van symptomen. Zo ook bij de fibromyalgiepatiënt. Wanneer je alleen de lichamelijke klachten behandelt en niet kijkt wat de oorzaak kan zijn dan blijft de ziekte gewoon bestaan. De klachten worden dan (voor zover mogelijk) onderdrukt door medicatie maar de ziekte, de zieke mens wordt niet genezen.

Homeopathische behandeling
Een klassiek homeopaat gaat ervan uit dat lichaam en geest één zijn. Vaak zien we in de klachten/symptomen terug wat er zich in de geest afspeelt. Om het juiste homeopathische geneesmiddel te vinden heeft een klassiek homeopaat een goed inzicht in het ontstaan van de ziektegeschiedenis nodig en hoe u de aandoening ervaart. Belangrijk te weten is bijvoorbeeld: wanneer zijn de klachten begonnen, hoe was uw situatie destijds (mogelijke stressperiode), eventuele medicatie, fysieke overbelasting, op welke plaatsen uiten zich de klachten (meer links of rechts), hoe is de invloed van warmte en kou, weersverandering, voeding, rust en beweging, tijdstip van de dag etc. Ook het karakter van de patiënt is erg belangrijk: in de praktijk zien we vaak dat patiënten met fibromyalgie erg precies en perfectionistisch zijn. Vaak speelt het niet kunnen loslaten en afstand nemen van gebeurtenissen een rol. Dit gebeurt vaak onbewust.Het mooie van klassieke homeopathie is dat niet het middel of de homeopaat geneest, maar de patiënt geneest zichzelf met behulp van het middel en de homeopaat. De homeopathische behandeling zorgt er voor dat iemand weer op de rails gezet wordt en het zelfgenezend vermogen gestimuleerd wordt op zowel mentaal, emotioneel als fysiek gebied. Dat is ook de reden dat niet alleen de klacht waarvoor u bij een homeopaat kwam verbeterd maar dat u zich in het geheel beter gaat voelen, meer energie ervaart en dat ‘opeens’ ook andere klachten geen rol meer spelen.