De één heeft er meer last van dan de ander natuurlijk maar als vrouw ervaar je deze periode vaak als niet in evenwicht te zijn, een gevoel van ‘out of control!’. De hormonen die voorheen de maandelijkse menstruatie verzorgden gaan over de kop en proberen een nieuw evenwicht te vinden. Dit proces beslaat meestal een periode van enige jaren. Het begint vaak met onregelmatige bloedingen en als de menstruatie wel doorkomt dan heeft dit vaak grote bloedingen tengevolge. De regelmaat van voorheen wordt doorbroken. Bijkomende symptomen zijn de bekende opvliegers met het uitbreken van transpiratie; zomaar opeens vuurrood worden en het ontzettend warm krijgen…te pas en te onpas. Je voelt je ongemakkelijk en sommige vrouwen schamen zich. ’s Nachts wakker worden en je bed uitdrijven, de slaap kan dan ook erg verstoord raken zodat je functioneren overdag steeds moeilijker wordt. Sommige vrouwen hebben geen zin meer in seks en/of hebben last van bepaalde klachten tijdens het vrijen. Veel vrouwen vinden het moeilijk om deze verschijnselen te accepteren, je lichaam doet maar wat, je hebt er geen invloed op. Ook depressieve gevoelen kunnen een rol gaan spelen. Voorheen werd er regulier nogal eens hormonen voorgeschreven waardoor de lastige verschijnselen verdwenen maar dat wordt sinds kort afgeraden omdat uit onderzoek is gebleken dat er een veelvoud van borstkanker uit voort kan komen met daaruit een verhoogd risico op sterfte. Veel vrouwen zijn daarom gestopt met deze behandeling.
Maar wat dan? Is er een andere behandeling?
Klassieke homeopathie kan in deze overgangsfase een grote bijdrage leveren om ‘er doorheen te komen’. Niet alleen op fysiek niveau zijn er grote veranderingen tijdens de overgang, ook op mentaal en emotioneel niveau is er veel in beweging. Homeopathische geneesmiddelen zijn werkzaam op al deze gebieden. Als vrouw sta je in het midden van je levenscyclus; kinderen gaan vaak het huis uit dus je zorgfunctie komt vaak voor een deel te vervallen. Wat nu? Welke invulling ga je aan je leven geven? Daarnaast blijkt dat in de overgang soms emotionele problematiek op kan spelen. Dingen uit je leven die onverwerkt zijn gebleven komen opeens naar de oppervlakte en vragen om aandacht. Dit kunnen oude angsten zijn, maar ook verdriet, teleurstelling, boosheid etc. Dit kan resulteren in een grotere emotionaliteit dan je van jezelf gewend bent. Woede-uitbarstingen en huilbuien zijn dan niet ongewoon. Je kent jezelf gewoon niet meer. Sommige vrouwen krijgen bijvoorbeeld last van paniekaanvallen en voelen zich enorm onzeker. Al deze dingen kun je als ongewenst beschouwen en onderdrukken door middel van reguliere medicatie maar mogelijk kun je het ook zien als een kans om een innerlijke opruiming te houden en van daaruit naar de toekomst te kijken. Dit proces te ondersteunen met klassieke homeopathie is bij uitstek geschikt! Het helpt je in evenwicht te komen gedurende deze overgangsfase, een fase waarin je de kans krijgt om nieuwe keuzes te maken, jezelf als het ware te herpositioneren in het leven. Vaak zie je dan ook dat vrouwen na de overgang meer voor zichzelf gaan staan. Duidelijker gaan staan voor wat zij willen. Vrouwen krijgen vaak sterker de behoefte om zich te ontplooien in deze levensfase. Bij mannen zie je dan juist vaak dat ze behoefte krijgen om een stapje terug te doen…ook bij hen spelen er hormoonveranderingen. Dit tegengestelde proces in een relatie, al deze veranderingen, kunnen voor relationele problemen zorgen…of juist als een uitdaging gezien worden. Klassieke homeopathie kan ook in zo’n proces ondersteuning bieden.
Er zijn diverse homeopathische geneesmiddelen die het hormonale evenwicht helpen herstellen en bovendien ondersteuning bieden aan mentale- en emotionele klachten en verwerkingsprocessen. Een homeopathisch geneesmiddel is maatwerk, het middel onderdrukt hierin niets maar volgt het proces waarin je zit en ondersteunt dit waar nodig.